Hoogsensitieve kinderen en volwassenen

 Wat zijn hoogsensitieve kinderen?

Hoogsensitieve kinderen nemen veel waar. Ze herkennen de kleinste veranderingen en details, die voor anderen vaak onopgemerkt blijven. Zowel thuis als op school observeren ze voortdurend.  Ze weten bijvoorbeeld precies te benoemen wat er in een bepaalde situatie gebeurd is, ook als dat inmiddels lang geleden is.

Emotionele beleving

Hersenonderzoek heeft aangetoond dat bij hooggevoelige kinderen de rechter hersenhelft overheerst. Hierdoor beleven zij alles vanuit emotie. Te veel indrukken achter elkaar, of een te heftige indruk ineens, kan tot uitputting leiden. Het kind raakt zo vol, dat het minder goed gaat functioneren. Er ontstaat, ‘overprikkeling’. Dat kan zich uiten in teruggetrokken of juist heel druk gedrag, woedeaanvallen, hangerigheid, op zichzelf willen zijn, huilen, boosheid of concentratieproblemen. Doordat hoogsensitieve kinderen op een andere manier dingen beleven en omgaan met indrukken, lopen ze regelmatig vast in sociale contacten of het huidige onderwijssysteem. Om aan te kunnen sluiten bij de andere manier van denken, ben ik bevoegd beelddenktrainer. (Hoog)gevoelige kinderen en hun ouders hebben regelmatig te maken met onbegrip uit hun omgeving.  Het is van belang deze kinderen, en hun directe omgeving, de juiste tools te bieden waardoor zij leren omgaan met hun gevoeligheid. We zien een steeds grotere groep HSS (high sensation seekers) dit zijn de kinderen die naast hun gevoeligheid, behoefte hebben aan uitdaging en prikkels. Hiermee gaan ze geregeld hun eigen grens over. Het is voor opvoeders en begeleiders een hele klus om deze kinderen op de juiste manier te ondersteunen.

Hoogsensitieve kinderen en weerbaarheidstraining

Tijdens de weerbaarheidstraining leren de kinderen hun hoogsensitiviteit als kwaliteit te zien. Tevens leren zij manieren om met alle indrukken en emoties om te gaan. Ze leren zich door middel van verschillende technieken staande te houding in de hectische en snelle maatschappij van alledag.

Informatieavonden:

Vanaf 15 personen tot maximaal 25 personen, verzorgt Sova-Enzo informatieavonden op locatie, scholen, sportclubs, verenigingen enz.. Tijdens deze informatieavond komen, de kenmerken en de valkuilen van het HSK, het hedendaagse onderwijs en overprikkeling aan orde. Daarnaast is er ruimte voor het stellen van vragen.

Workshops:

Het omgaan met gevoeligheid kan zowel voor kinderen als volwassenen soms erg lastig zijn. We leven in een maatschappij waarin gevoeligheid vaak niet enorm gewaardeerd wordt. Hierdoor hebben veel gevoelige kinderen en volwassenen de neiging om zich aan te passen aan wat de omgeving van ze verwacht. Hierbij gaan ze met grote regelmaat voorbij aan gevoelens en behoeften van zichzelf. Op de lange termijn zal dit voor allerlei klachten zorgen zoals: vermoeidheid, overprikkeling, buikpijn, gespannenheid of een burn-out. Tijdens de workshops wordt er inzicht gegeven d.m.v. theoretische achtergrondkennis, en praktisch geoefend met opdrachten gericht op de thuissituatie. Sova-Enzo biedt naast workshops over het gevoelige kind ook workshops voor de gevoelige volwassenen, zodat je leert gevoeligheid in te zetten als kwaliteit. De volgende workshops worden zoals aangeboden:

 

Workshop: “Van valkuil naar kwaliteit” begeleiding van het gevoelige kind

Tijdens deze workshop gaan we gedurende drie bijeenkomsten in op de volgende onderwerpen:

 • omgaan met heftige emoties van je HSK
 • doorbreken van de prikkelcirkel (in stand houden, en versterken, van elkaars emoties)
 • voorkomen van overprikkeling
 • zinvol corrigeren en straffen
 • gevoelige temperamentvolle kind
 • valkuilen in het hedendaagse onderwijs
 • vergroten van het zelfvertrouwen

Gedurende de bijeenkomsten worden er inzichten en adviezen gegeven die direct inzetbaar zijn in de thuissituatie waardoor hoogsensitiviteit gezien kan worden als kwaliteit. De data waarop deze workshop gegeven wordt, zijn te vinden in de agenda.

Workshop: “Omgaan met gevoeligheid” voor volwassenen

Tijdens deze eendaagse workshop gaan we in op de volgende onderwerpen:

 • omgaan met gevoeligheid in sociale relaties
 • omgaan met je gevoelige lichaam
 • omgaan met stress
 • het aangeven van je grenzen
 • omgaan met energie
 • vergroten van je intuïtie

Workshop: “Gevoeligheid in de groep”

Tijdens deze tweedaagse workshop speciaal voor leerkrachten of andere professionals gaan we in op de valkuilen en kwaliteiten van het hooggevoelige kind in de groep. Er wordt zowel theoretische achtergrondkennis als praktische handvatten gegeven. De workshop wordt vergoed door de werkgever. Voor verdere informatie is de informatiebrief op te vragen via mail of telefonisch.

Tijdens deze workshop worden er inzichten en praktische handvatten gegeven, zodat je leert gevoeligheid in te zetten als kwaliteit. We gaan zowel met theoretische achtergrondkennis als praktische opdrachten aan de slag. De data waarop deze workshop gegeven wordt, zijn te vinden in de agenda. Voor verdere informatie over één van bovenstaande workshops, neem gerust contact met me op via het contactformulier of telefonisch.

 

 

vriendschap